Saturday, 10 May 2014

Kolej Matrikulasi Perak, kenangan terindah


Assalamualaikum~

ni waktu dekat matrik, tu couple chopstick dengan nisa. lamanya tak makan maggi eh


Tetiba ada mood pulak nak update blog. Cuti lepas habis matrik seriously rasa macam kau dah takde tanggungjawab, separuh bebanku pergi (tajuk lagu?), relaks like a bawse kat rumah, baring atas katil sepanjang hari tengok movie. Makan tidur makan tidur. Tapi disebalik jasad yang berehat dengan bahagia ni, hati aku still tak tenang. Fikir pasal UPU.... Fikir pasal dapat U mana pasni... siapa tak takut wei kalau dapat course lelong sebab result sem 2 ni. Hadoii.... apa pun, hanya mampu berdoa dekat Allah je. Takleh putus harapan! Result belum keluar pun lagi so jangan give up!! 

Duduk dekat rumah rasa pelik. Aku dah tak rasa macam pelajar. Relaks sangat pun pelik, ko ni..... Yela, duduk matrik, sampai tidur atas lantai kau menghafal. Tersengguk sengguk ku gagahi jua. Kenkadang buat kerja kat bilik study sebab takut tidur je lebih kalau study bilik, sampai balik bilik pukul 2-3 pagi, pastu naik tangga asrama sambil doa doa tak berselisih dengan akak rambut panjang baju putih. aaaaaaaaa


aku dah jatuh cinta. ottokae

Siapa ni cuba teka? Adik Cheon Song Yi. #mylovefromthestar

Duduk rumah cuti ni, selain tengok cerita korea je keje, aku ingat nak pergi jogging, keluar peluh menyingkirkan toksin dalam badan, yeahhh. Tapi harapan jela, bangun pun lambat. Kat matrik dulu selalu jugak jogging lepas subuh, rasa macam productive gila hari yang dimulakan dengan senaman, selain ia mencegah kau untuk tidur balik lepas subuh.


btw tujuan sebenar aku ialah nak cerita pasal kawan kawan kelas aku dekat Kolej Matrikulasi Perak ni. ehehe.



Izzanurain. Kawan baik, dimana sahaja selalu bersama. Kenkadang buat kerja kat bilik dia berakhir dengan tetidur atas katil dia sampai tengah malam baru sedar. Perkara biasa. Dia bukan nak kejut, kata kesian la nampak letih la. Padahal aku ni yang tak sedar diri, boleh tidur di mana mana sahaja ahahahaah bahaya betul. Selalu gelak bila lecturer buat lawak, lagi dia gelak bila tengok muka aku yang serius bila lecturer buat lawak. Apa yang lawak pun aku taktau.




Maria Munira~~~partner physics selain Chong. Rindu gila kat maria...selalu buat kerja pelik pelik dengan dia. Selfie time lab, pastu dulu ktorang lab physics pagi pagi, so orang macam aku yang tak reti turun awal selalu lapar dalam lab. Bila lapar, memang takde mood nak buat experiment. Pernah sekali konon nak pergi tandas, tapi ikut tangga lain, bukak lab coat, pergi bistro, makan. hahahahaha ya Allah rinduuu sandwich bistro TT^ TT

Aku selalu singgah bistro jap sebelum masuk lecture hall, beli sandwich pastu makan dalam lecture hall. Bakat aku ialah makan dengan laju, selalu melahap dalam lecture hall umpama takde orang nampak. ala sapa nak tengok pun. lecturer pun relaks je. mihihihi. Selalunya kalau malas nak comot comot dalam lecture hall, aku beli biskut je kat ksiswa. Ya Allah rinduuuu lagiiiiii......dulu aku ni dah macam supplier makanan, bawak keluar biskut dalam beg, semua orang pandang tertarik kat aku, amboi


last day of kuliah with maria :)




ni Chong. hahaha partner lab physics. ktorang tiga orang sekali dengan maria. Chong boleh kata leader la ahaha. Dia yang tahu every experiment. Mungkin sebab ktorang selalu jadi group paling cepat siap, bila sekali experiment tak jadi, rasa sedih semacam.

Chong ni la yang start panggil aku pengedar dadah, asal ngantuk je, panggil aku mintak dadah. hahahaha. Sebabnya? Aku ada something yang boleh hilangkan ngantuk. ala gula gula mint je, tapi yang sangat pedas. kan aku ni dah macam supplier makanan. Macam macam ada. 

Apabila Chong amik gamba, hah, blur je semua. hahahah


Last day of kuliah with Chong.





Safekah, hahaha kawan aku yang paling lawak. Suka buat something yang unexpected, contohnya, waktu aku present physics kat depan, dia tetiba menari lagu girls day kat tempat duduk dia, bagi semangat. ceh. pastu Syafiqah Baharuddin, classmate aku paling comey, heheh, maria punya bestfriend, selalu melekat. Ada 4 orang Syafiqah dalam kelas aku, jangan memain. lepastu Jahira, selalu tanya aku pasal Izzue Islam. Tengah tengah aku putus cinta dengan Izzue, boleh pulak dia tanya, isteri Izzue dah pregnant ke belum..wuaaaaaa TT^TT

Classmates aku ramai so tak mampu la nak citer semua. Apa yang pasti, aku rindu gila kat dorang semua. Betul wei apa kata lecturer lecturer semua, lepas matrik, kamu rindu macam mana pun, susah nak jumpa balik, semua dah tercampak merata rata seluruh Malaysia mungkin luar Malaysia pun ada. Sobs. Walaupun pahit harus ditelan jua. //ewah








ni waktu last lab Chemistry dengan Madam Chai. //nampak ke mana madam? haha


Aku lebih suka experiment chemistry la kalau nak compare dengan Physics and Biology. Sebab aku suka campur campur liquid pelik pelik pastu ada reaction pastu bau busuk nak pengsan. Tapi sebenarnya mula mula aku mana suka lab Chemistry, terlalu bahaya untuk aku. Selalu aku minta partner aku yang tolong masukkan chemical dalam test tube, sebab aku takut sangat benda tu kena tangan aku. Setiap kali lepas lecturer briefing pasal experiment, terus aku grab goggles dengan gloves sebab kenkadang tak cukup atau dapat yang longgar. Orang lain semua takmau pakai goggles tu sebab nanti ada garisan kat muka lah, nanti tudung tak betul la, hidung penyet lah. Aku memang sangat takut kalau tak pakai. hahaha. Terutama bila kena ambik chemicals dekat fume cupboard. Pastu bila kena tuang chemicals yang tak guna dalam satu tong. Tapi lama lama, hilang dah fobia tu. Lab partner aku dalam lab Chemistry ni sangatlah caring, haha. Bila aku terkena chemicals ke, terbuat beaker pecah ke, dia tolong tengok tangan aku, pastu tolong basuhkan siap gosok gosok dengan sabun lagi. Aku rasa macam budak budak pun ada haha. Thanks to Farah :)


Mungkin sebab physics ni, dia lebih kepada pengiraan, so agak boring bagi aku. Tapi lab Physics la paling sempoi, enjoy je buat experiment. Lecturer best, lecturer aku Sir Redzuan, selalu cakap "siap cepat boleh balik!!", aku apa lagi, terus terbayang bistro! ceh


Dalam lab Biology pulak, kau jangan harap dapat relaks camni, aku selalu berada dalam keadaan tegang waktu lab Biology sebab lecturer nya amat strict. All Biology lecturers are scary for me. Selalu tanya soalan, kalau dapat jawab pun, still rasa seram. So jangan la berani masuk lab Bio ke, tutor Bio mahupun lecture Bio dengan tangan kosong, MESTI kena study dulu. Partner Biology aku, Nik. Oleh kerana meja ktorang kat depan sekali, and dia je lelaki kat meja tu, selalu kena soal. Waktu experiment tikus paling tak boleh blah, aku boleh menggigil nampak tikus bergerak, dahla Nik ditugaskan pas pas tikus dekat semua pelajar. Aku dah takut camner nak handle sorang, nasib baik Madam kata kat Nik jangan bagi tikus kat aku lagi, tunggu Nik dah setel duduk dengan aku dulu. Loser gila


Kalau modul satu, memang kena usaha lebih. Takleh merungut. Siapa suruh kau nak ambik modul satu kan, haaa.... Aku pernah rasa menyesal kenapa la aku tak tukar modul 2 atau 3 je. Tapi sebenarnya modul mana mana pun ada kelebihannya tersendiri. Selalunya, course yang kritikal upu akan beri peluang lebih dekat budak modul 1. Sebab full science. Tapi, modul 2 dengan 3 lagi senang nak score. Bagi aku, yang penting pointer tinggi, tak kisah la modul berapa pun. Usaha tangga kejayaan!!





dulu selalu merungut sebab bangunan tutor tinggi sangat, sekarang rindu
dulu selalu merungut lauk cafe tak sedap langsung, sekarang rindu.... terutama ayam goreng cafe mama T.T selalu beli ayam cafe mama dua ketul, sampai rumet terkejut.
dulu selalu cakap aku nak balik, aku nak balik.
dulu selalu nangis bila homeworks banyak sangat nak kena siapkan satu malam.
dulu bila lecturer sebut pasal "mak" sikit aku dah rasa air mata nak keluar, betapa homesicknya duk perak ni.
dulu tidur tak menentu, selalu bahayakan nyawa minum nescafe setiap pagi sebab takut tidur dalam lecture hall.
dulu nak release stress selalu pegi lepak bilik tv dengan budak kelas tengok running man pastu gelak macam dunia kita yang punya.
dulu lepas balik kelas, penat, tak balik bilik, tapi pegi baring kat sofa kat bilik tv sensorang.
dulu kat bilik, heaven gila bila tetiba ada orang bawak balik makanan. Agaknya selalu belajar selalu lapar..
dulu selalu tunggu hari jumaat. Hari Jumaat tu paling heaven la dulu. Mood tetiba jadi baik bagai.
dulu selalu outing dengan roomates, shopping tak ingat dunia.
rindu.......


Tak mungkin aku lupa la kenangan kat KMPk ni. Walaupun sekejap, walaupun 10 bulan je, macam macam aku belajar, macam macam aku lalui. Nak jumpa lagi mungkin susah, tapi kalau ada jodoh  tak kemana :)


Salam rindu dari saya, muahhhhxx



ps : doakan aku dapat dapat course upu yang terbaik untuk aku ye :)

Thursday, 1 May 2014

Roommates KMPK tersayang



Assalamualaikum.

Dah kenapa mula mula dah letak gamba dekat laluan asrama lelaki..

Siapa budak kmpk mesti familiar dengan tempat ni, tempat amik angin petang petang, tempat melepak walaupun kerja tak siap lagi, tempat tengok lelaki hensem jogging, tett

Takdela, aku tak pernah suka kat lelaki hensem. Aku suka lelaki beriman je.

uuuuu~

Dah dua hari dah aku relaks kat rumah lepas keluar matrik. Sungguh la, rindu. Aku ingat lagi, aku masuk matriks dalam keadaan kelam kabut sebab baru keluar PLKN. Semua urusan parents aku yang setel sebab tu aku macam blur sikit waktu mula mula orintasi. Waktu dah start belajar, aku selalu terfikir kalau aku buat keputusan betul untuk masuk matriks ni. Bila aku rasa macam susah sikit, aku nangis waktu solat, aku tanya kat Allah "betul ke aku layak ada kat sini?". Aku ingat lagi, waktu aku dapat tahu yang rayuan upu kena tolak sebab aku dah daftar matrik, aku rasa frust sangat sebab aku nak keluar matrik, aku tolak semua barang bersepah kat lantai, pastu nangis kat atas katil sampai tidur. Dengan roommates aku pun aku tak cakap. Annoying nya aku masa tu.

Tapi roommates aku baik, tak pernah pun ungkit apa apa. Tak pernah pun sakitkan hati aku.

pinky girls~ waktu pergi ceramah anti couple, dengan wawa, dengan lin. Dua dua budak kelantan. The best roomates ever!!

waktu tengok night movie. syue and nisa~ ^^

Rindu gila kat korang, Sumpah saya rindu (boleh buat tajuk novel)

MEh aku kenalkan rumet aku, 4 orang semuanya, berminat boleh whatsapp ye. Bukan whatsapp saya, whatsapp bapak mereka ye. Sekian.

urutan ni random je.

1) Lin

im gonna miss this girl a lot. Rumet aku yang paling lembut hatinya. hahahahaha. Dia selalu takut nak kejut aku, serius weh dia takut kalau aku mengamuk hahahaha lawak. Dia selalu kejut lembut lembut. Aku ni takde makna nak terjaga orang kejut lembut sangat, kalau orang kejut bising sangat pun aku tak suka. (semua tak suka, dahtu, ko bangun sendiri lah!!)

Lin ni selalu stress tak study lagi tak study lagi, tapi selalu dapat markah tinggi, huh. Pastu selalu tengok cerita anime kat laptop, tapi kerja siap sokmo.

Lin lah yang selalu teman aku makan, bila rumet aku yang lain busy dengan hal masing masing. Kalau takde lin, aku makan sorang sorang, buat kerja dalam bilik sorang sorang. Pastu lin ni macam perempuan melayu terakhir. Aku harap nanti kat u, lin dapat kawan yang baik macam aku yang tak rosakkan pemikiran suci dia hehehe. Untung dia dapat aku yang baik ni. Nanti kalau kat u ada budak pompuan nak gaduh ke nak buli ke, kontek ai ye, biar ai tarik rambut dia. Pastu kalau ai kalah, ai panggil syue haha

Lin, jaga diri bebaik tau. Rindu nak dengar lin panggil ana~




2) Syue

Syue ni rumet aku yang paling bergaya. Pastu paling garang dengan orang lain kecuali rumet. Kalau orang buli, report je kat syue. hahaha. Kalau ada orang nak gaduh rebut mesin basuh dengan kite, call je syue suruh turun. haahaha. tapi tak pernah la lagi orang cari gaduh dengan aku, berani depa nak gaduh.

Apa yang aku suka, syue selalu bawak balik makanan, memalam kalau keluar mesti bawak balik makanan. Kalau waktu balik rumah, mesti bawak balik makanan banyak, suka suka!^^

Syue suka tengok citer hindustan, mungkin sebab dia dari kedah? kan orang orang kedah ke penang ke suka tengok citer hindustan...kan...eheh. Kalau aku, memang tak. Setiap kali aku cakap yang aku tak minat tengok citer hindustan, mesti rumet, dengan classmates pandang pelik, belagak tui tak tengok citer hindustan. hahahaa. Ada sekali tu, satu bilik nak tengok cerita hindustan apa tah tak ingat tajuk, tutup semua lampu, aku layan jela duk atas katil syue. Aku sampai tetidur sebab lama sangat, yang lain duk feeling sambil pegang tisu. Aku tidur, bangun, tidur, bangun balik, tak abis abis lagi citernye. apakah....

Oleh kerana ramai orang ngejek aku sebab tak tengok citer hidustan, aku start copy beberapa cerita hindustan masuk laptop. ngehehe aku yang dulu bukanlah yang sekarang~~

Sekarang ni aku baru habis nangis baca surat syue. Syue, kalau aku mampu, betul aku akan buat kita semua jumpa balik.Ai takan penah lupa syue. Sayang syue sangat sangat. Rindu sangat sangat. :( Thanks for everything u did for me, tolong copy citer korea kat anum lah semua hahha~



3)Wawa

                       

Budak yang sehari tak gaduh dengan aku tak sah. Selalu gaduh, sampai semua rumet aku kena tenangkan ktorang.  hahaha. Bila gaduh je aku akan cakap "EH SIAPA LAGI TINGGI SEKARANG? SIAPA?" sambil cekak pinggang pastu jengket kaki, pastu dia akan buat gaya macam dia kena buli, mengada gila. Pastu dia ni, suka tengok cerita korea straight sampai habis! Sanggup tak tidur tak makan, bergerak untuk solat je. Aku selalu jadi macam makmak "kalau nak tengok cerita korea kat laptop ai, tak boleh tengok sampai habis semua episod pastu tak buat keje, kalau tak ai simpan laptop dalam locker. takleh tengok langsung!". hahaha rindunya nak bising kat wawa.

Aku selalu baring kat katil wawa sebab aku malas nak kemas katil. Serius aku buat macam katil sendiri, kalau wawa ada, kena la baring dengan aku hahaa. Sebab tempat wawa sejuk dan best~~

Dulu waktu mula mula jadi rumet, aku tak faham apa wawa cakap sebab dia cakap kelantan. Aku macam geram, apesal la tak cakap luar, sini bukan kelantan, hahaha. Stress gila dulu, nak cakap dengan dia kena pakai annisa sebagai translator.  Sebab nisa kacukan kelantan so dia faham la jugak. Pastu lama lama, aku faham sendiri. Pastu selalu marah bila wawa menggedik try cakap luar dengan kawan dia hahaha 
Wawa, janji tau, datang shah alam dengan aisyatul, pastu jalan jalan dengan ai, dengan nisa! 

*Wawa still sambung matrik sebab dia program dua tahun, sama dengan aisyatul, my schoolmate, so wajib folo aisyatul datang sini nanti !!!




4) Nisa
\


Rumet aku yang paling semangat exoooo hahah, She loves food so much. I love food toooo. Selalu stay up study, rajin tau. Pastu suka buat lawak sengal. Dia macam syue jugak, suka nyanyi sensorang. Pastu rakam suara sendiri hahahahahahaha. Pastu tukar jadi macam suara pondan la, aku failed tahan gelak bab ni. Pastu suka buat suara doraemon. Kalau aku tengah mandi, tetiba dengar suara doraemon, sah la dia ni. Cita cita nak kerja part time jadi belakang tabir latar suara doraemon.

Nisa jugak pandai rap, hahaa, hebat bak ang. Kau reti ke rapping lagu kpop laju laju?, haaaaa

Paling payah nak kejut. Dia dengan aku sama, katil paling dekat dengan pintu, tapi haramm nak dengar kalau ada orang ketuk pintu kalau tengah tidur. Tidur mati. Alarm phone pun sama. Alarm phone aku dengan dia, harammmm nak dengar, rumet aku yang katil hujung yang bangun. hahaha. Even orang lalu kat depan bilik pun boleh dengar, siap tanya "alarm siapa yang bunyi macam nak pergi perang tu". Nak pergi perang ko cakap? Tu lagu B.A.P baru ganassss/ (ganas pale hotak hang, bangun nye tak jugak)

Nisa la peneman naik bas balik rumah, pergi outing, tengok cerita korea, tengok running man, entah kenapa apa yang aku suka, dia pun suka, even my chinese crush, dan dia punya chinese crush pun aku selalu ter-usha. lol. Crush share takpe, hihihi. But i like my crush more la.

Banyak sangat aku lalui dengan dorang. Susah senang, gelak macam orang gila dalam bilik, menari lagu kpop dalam bilik kalah girls generation ke girls day, terutama bila nisa menari lagu exo, nangis exo kalau tengok wei, main tali skipping dalam bilik tengah tengah malam sampai kawan aku bilik bawah takut nak stay up dia ingat pebenda la lompat lompat tetengah malam, hahahah maaf dipinta, haha pastu lagi teringat macam mana stress study sampai rasa nak muntah. I'll miss u guys a lot, sebab aku ni jenis yang susah nak move on. Selalu teringat benda yang lepas. Kalau aku sayang, aku sayang la. Susah nak tetiba dah tak sayang.

Semua korang, kahwin nanti, jemput aku!! Sanggup aku pegi kelantan ok. Ya ALLAH takleh bayang kalau dorang dah kahwin, waktu tu mesti aku dah tua. lol


Matriks life taught me a lot about life and friendship. Kawan dekat u nanti manakan sama dengan matriks....

Goodbye to you my trusted friends..

I'll  make sure that one day, we'll meet again!!! Sayang korang sangat sangat sangat!


Pasni aku nak tulis pasal classmates pulak. Orang orang yang aku sayang jugak, yang banyak ajar aku, yang banyak berfoya foya dengan aku lepas kelas, yang layan aku ngantuk dalam lecture hall. Lepasni lepasni.. Byebye

Nak sambung tengok emergency couple.

Tuesday, 4 February 2014

Pakcik Bas



Hola!

Kakak aku dah balik uitm haritu, cuti dia sampai ahad minggu lepas je walhal cuti aku sampai ahad ni. Entah la nak gembira ke apa sekarang, ahaha. Sebab... kalau kakak aku takde siapa nak bawak aku keluar berfoya foya. sobs


So tinggal la ku sendiri...


Haritu sebelum cuti midsem, ktorang budak module 1 habis exam awal berbanding module 2 dan 3 yang amik sc comp mahupun budak akaun. So bahagia tidak terkata aku dan wawa enjoy di dalam bilik sebab ktorang dua je module 1 tak amik sc comp. Sesekali rasa bahagia apa salahnya asyik nak stress je nanti cepat tua pula. So ktorang balik naik bas. Yang lawaknya, ktorang yang budak bas kl sentral adalah yang terakhir kat situ dan ktorang batch kl sentral yang terakhir. Mana tak nya, bas bas sebelum ni bila ktorang masuk je, dah ramai jaga tempat untuk kengkawan dia, satu kampung kut kawan dia, punya ramai! Lama wei nak tunggu untuk bas seterusnya. Waktu tengah duduk duduk tunggu bas, muka semua dah macam kecewa rasa macam nak cuti sini jela ambik upah cuci asrama. Lepastukan, ada la abang guard yang tak belajar kemahiran dinamika, boleh lak dia jerit "KL SENTRAL!" banyak kali konon macam bas ktorang dah sampai padahal takde pun! Pastu dia gelak gelak. Serius rasa macam nak langgar perut dia yang tak muat nak butang tu dengan traktor mesin rumput. Tak lawak la! Ni aku rasa sebak tetiba ni

Ktorang tunggu dari pukul 5, pukul 7 baru bas sampai. Dan bas tu aircond rosak.


Pastu masuk jugak la dalam bas tu. Abistu kau nak tunggu kat depan kolej tu sampai malam ke

Dalam bas tu, memang la panas, bahang weh, bas mana boleh buka tingkap lak tu muahaha. Pastu pakcik bas tu cakap nak stop jap kat r&r sebab nak tukar bas. Pastu ktorang pegi la beli makanan dan duduk dekat depan surau membelakangi toilet. Time tu dah rasa macam pelarian, serius. Dengan tetiba ada serangga spesies aku tak blaja, bunyi kuat gila and dia macam terbang ke arah aku. Aku? Mestila jerit! Pastu serangga tu terkejut dia terbang langgar pokok pastu mati.

Dia langgar pokok weh....

Haih

Bukan salah aku.


Pastukan bas pun sampai sejam kendian lepas tunggu macam dah boleh bentang khemah dah kat tepi highway tu. Pukul 8.30 malam, baru naik bas. Pastu dalam bas yang gelap tu kan, aku tidur -___- Sekejap terjaga, tudung aku dah terkebelakang nak terkeluar semua rambut, sekejap terjaga, tudung aku dan terkedepan nak tercabut. Nampak tak betapa tak sedar diri aku tidur -__- Pastu sampai kl sentral, tudung aku dah tak gaya tudung. Seb baik keluar keluar bas terus lari masuk keta nisa. lalalala. Sampai kl sentral tu pun dah pukul 11 lebih. Sungguh aku tak mampu nak tersenyum waktu tu. eh memang aku tak suka senyum


Aku dah buat keputusan pasni balik aku nak naik train je daripada naik bas. AKU TAKNAK NAIK BAS!!! Bukan sekali kejadian kena tunggu berjam jam ni terjadi. Dan bila nak habis matrik baru aku terfikir idea nak naik train ni, luls, tah pape tah --"





ps : pin upu dah boleh beli. aku tengah terfikir untuk sambung studi jauh sket, cetttt padahal perak je pun dah homesick. eh tapi actually tu bukan homesick kut......tapi still aku taknak sambung studi dekat dekat dengan rumah, entah

Monday, 3 February 2014

Pengalaman paling tragis 2013 - PLKN



Dulu waktu aku check nama untuk PLKN, tak pernah terlintas langsung aku akan terpilih. Sebab kakak aku pun PLKN jugak dulu, dan entah kenapa aku percaya khabar angin yang cakap kalau ada abang or kakak yang pernah masuk PLKN, kta takan terpilih dah. DUsta belaka itu semuaa

So aku pun buat preparation macam biasa, tak rasa apa lepas tahu ada kawan lama aku masuk jugak, nama dia A, rasa macam apa nak jadi, saya redha. Tapi tak sangka dalam banyak banyak kem plkn, aku kena masuk kem yang sama dengan dia dekat rembau sana. Apa aku boleh buat kan. Allah knows best.

Hari pendaftaran tu aku terlambat, lol, aku kan. ahahaha. So aku pun jadi dak dak yang batch bas yang terakhir kat stadium tu. Rasa macam blur semacam je time tu sebab takde kawan kan. Ke memang aku takde perasaan. Jolina pulak dah lama naik bas padahal kem dia kat selangor jep, huh. haha. So dalam bas, lepas je tak nampak bayang mama dengan papa, aku terus nangis. Lawak tak, AHHAHAHAHA. Sebabnya budak cina belakang aku pun nangis -__-


Sampai je kat kem, dengan mata yang sembab, aku masih lagi blur, taktahu nak pegi mana. Bas turunkan ktorang kat depan dewan makan, aku tengok semorang macam dah habis makan. Maklumlah aku sampai paling last heh

And lepas kena spotcheck bagai, encik tu suruh aku check nama kat list, tengok aku kompeni apa katanya. Aku pun pegi mencari nama aku kat list tu, dan tulah pertama kali aku perasan Mazaleeia pun kem tu jugak. Gembiranya hatiku waktu itu, cewah. Lepas pendaftaran and sukat berat bagai, aku pun disuruh makan. Oleh kerana aku sensorang so aku blur lagi. Taktahu tray makan tu kat mana. haha. Lepastu aku dapat tahu Mazaleeia tak sama kompeni dengan aku :( maknanya tak sama dorm :( dia bravo, aku charlie. /eh tetiba bila sebut nama kompeni, aku rasa macam goosebumps, sebab aku sangat rinduu wuwuwuw




Pastu kat dorm aku boleh relaks baca novel yang ada orang hadiahkan, lalala. Itu yang kengkawan aku kat PLKN selalu ungkit, waktu first time dorang kenal aku, dorang ingat aku budak yang relaks baca novel atas katil tuuu. haaa. Pastu ktorang kena pegi dewan makan pastu kena amik uniform dekat bilik logistik. hmm tulah saat yang paling sengsara dalam hidupku. sebab uniform dia banyak dan dia letak dalam satu beg palstik hitam, kau kena angkat sendiri, dengan boot lagi. Waktu tu dahla hujan renyai. Aku macam pasrah je seret plastik tu dalam hujan. Lemah sungguh aku time tu sebab sikit sikit berhenti, kawan aku semua berhenti bawah bumbung, aku je yang berhenti tengah tengah hujan sebab dah tak larat lol. haahahaha. Oh ye lupa nak cite, kat bilik logistik tu la waktu aku amik baju baju uniform aku, aku jumpa A, pastu aku macam er nak buat tak nampak ke tak, er, huh. Dahla aku yang terakhir perempuan, belakang aku semua lelaki, so waktu encik yang tukang catat size tu minta size uniform baju seluar boot kasut sukan, aku kena cakap kuat kuat size aku. ah


Ok tu jela pengalaman hari pertama aku. Waktu tu aku still blur teramat, masih tak pasti apa aku kena buat pasni, nak pegi mana pasni


Pernah gaduh tak dalam PLKN?


Wah macam interview diri sendiri je ni.

Memang gaduh weh, sampaikan waktu practice nasyid, kawan aku boleh nangis, orang semua ingat dia menghayati lirik lagu nasyid tu padahal dia stress. lol. sebab gaduh gaduh ni la aku pegi setuju sign borang pelepasan awal. Lepastuu menyesal! Eh yeke aku menyesal? hahaha. Takde lah, aku sign borang pelepasan awal sebab dapat matrik. Pastu sedih kena tinggalkan semua orang orang kesayangan aku, termasuk? pakcik alpha (F) yang selalu kejut aku bangun tidur setiap kali aku nak berehat lalalalala


Tapi bila keluar dari kem, segalanya hanya tinggal kenangan. untuk semua orang. bukan aku ye, semua orang lain. Manis la tapi. Kat mana lagi manis berbanding plkn? Tapi kenkadang aku rasa macam manis manis pahit. gitew



Ada orang cakap kat plkn ktorang tak mandi? wah wah wah, sebelum subuh lagi dah mandi tau. Tapi kat plkn ni suka buat kau kena cecepat salin baju lain padahal peluh kau tak kering lagi. haaaa jangan membayang k jangan.


Lepas solat subuh jemaah pakai full loreng, dalam keadaan tengah ngantuk tu aku gagahi jua sarung semula boot kat tengah tengah jalan, pastu beratur nak pegi padang kawad. PT nama dia. lalala rinduu pulak nak sebut itu, PT! physical training kut tapi lebih kepada aku lari keliling padang sambil nangis. Kat plkn la aku belaja tidur di semua tempat, contohnya time ni lah, time tengah jalan dalam baris lepas solat subuh pegi padang kawad, ngantuk sangat, betul :( sambil baca ikrar dalam gelap tu pun kekadang tersentak, ngantuk sangat :( tapi yang indahnya, waktu waktu ni jela dapat merasa matahari naik, hari mulai cerah lepas subuh. Sangat cantik Subhanallah. Waktu ni je dapat rasa, pas masuk matrik, lepas subuh sebelum pegi kelas kena kelam kabut baca nota lecture -___- pfftt. Lepas habis pt pagi, sarapan, lepastu kena kelam kabut balik dorm nak tukar baju kelas pulak.



Satu hari, waktu aku tengah nak tukar baju kelas, aku tengok seluar kelas aku takde! Aku tersilap pegi hantar dobi dua dua seluar! Aku pun menggelabah sebab takleh suka suka pakai seluar lain kalau tak kena lari padang /yelahtu kauu pastu aku pun tanya semorang dalam dorm tu, ada tak seluar lebih, nak pinjammmm. Pastu semorang takde, sebab hantar dobi jugak. Ada lah kawan aku tetiba jadi penyelamat bagi pinjam seluar dia, tapi kecik! apa boleh buat, aku pakai jugak lah


Waktu tengah dalam baris nak pegi kelas, aku relaks je jalan belakang dengan Nad (TOC kompeni aku) ahaha. Pastu tetiba aku rasa dorang semua jalan cepat, aku dengan Nad macam kat belakang. Tengah tengah aku bercerita dengan Nad, tetiba pakcik alpha, F (dia kompeni alpha sama dengan A) yang jalan lambat sebab kononnya pimpin kawan dia S (yang kononnya sakit kaki. ceh). Tetiba pakcik ni tegur "woit, jalan cepat sikit! Gosip je tahu, nasib baik cantik" (eh ni S yang cakap sebenarnya, F sopan je memula) pastu aku pun jeling. K. hahaha 'cantik' tu kena kecik sikit agar anda tidak muntah haha. Aku dengan Nad pun jalan blah jauh sikit dari dorang pastu aku dengar dia jerit "eh awak kenapa pakai seluar senteng?" omg ada orang perasan aku pakai seluar pinjam, aku pun tarik Nad jalan lagi laju, pastu dia jerit "senteng! nama awak siapa?" pastu aku dah tak dengar sebab aku dah belok masuk kelas. Malu sebenarnya. Dalam kelas, memang tak selesa la dengan seluar tu pastu kena duduk bersila dalam bulatan kumpulan, ergh aku tak tidur dalam kelas haritu. Sekian.


***Untuk memudahkan proses anda membayang, S ni gemuk sikit, manakala F tinggi dan tak gemuk. jajaja


Sejak haritu, bila aku dalam barisan nak pegi kelas, mesti nampak F dengan kawan sejati dia tu jalan kat tepi, bebudak yang sakit kaki ada excuse la untuk tak jalan dalam barisan. Bebudak yang sakit kaki dengan budak yang baik hati macam F pimpin kawan dia. Pastu F tanya nama aku secara serius, dah tak panggil senteng kahkah

Haritu, aku kena hanta makanan kat budak kompeni aku yang sakit kat medic (bilik sakit), pastu kat depan pintu medic tu aku tak reti nak tutup pintu sebab tombol pintu rosak, tetiba S turun tangga dekat depan medic dengan F, S sengih cam biasa aku tak faham kenapa perlu,
pastu F tanya

"buat apa kat sini?" 


"kenapa masuk medic?"


"sakit apa?"


aku cakap aku hanta makanan je, pastu S sibuk buat urut urut dada bajet macam lega, nyampah ai.
F pulak senyum je.

Senyum kambing.



Dekat plkn dulu, waktu dalam surau, perkara paling feveret ialah zikir lepas maghrib. Kat sini waktu zikir, semorang semangat gila, bergegar surau tu dengan suara wira dengan wirawati. Ada satu zikir ni yang paling kuat

Cintakan bunga, akan layu
Cintakan manusia, akan mati
Cintakan Allah, kekal abadi
Itulah cinta, cinta yang sejati.

Hasbi Rabbi bahasa melayu.

Bila lalu kat dewan makan pun, aku dengar dak dak wira zikir ni. ahaha

Serius rindu suasana dalam surau. Baca mathurat setiap kali lepas maghrib sambil tertidur di pertengahannya. Kawan sebelah aku dah tahu dah, time aku baca mathurat, dia akan tolong tutupkan di pertengahannya. muahahaha. Memang waktu ni semua orang penat dan ngantuk sebenarnya (aku la yang paling over), tapi bila bukak tirai, amboi, tetiba hilang ngantuk. Bagi mereka la. Aku tak! Aku still rasa mamai dan bengang kenapa dorang kena bukak tirai. Tak boleh bagi aku rehat dengan aman damai, nak jugak bukak tirai pastu ter-eye contact dengan ustaz. Tapi ustaz relaks je, dia tak pernah marah setiap kali aku kena jumpa dia dengan ajk ajk lain, eh lupa nak cakap, aku ni ajk surau kompeni aku. Mihihihihi. Ustaz, saya takan pernah lupa ustaz tau! :(








Yang pasti dalam kelas ada buat benda pelik ni setiap kali start kelas, iaitu lukis peta minda tentang apa yang kita telah buat sepanjang hari semalam punya. Memang aku tidur waktu ni. Lawak tau tak kat plkn ni, that moment bila budak botak muka gengster habis panggil aku "ana" dengan nada lembut pastu semua kawan aku tahan gelak. ahaha. Dan macam mana aku rasa nak nangis setiap kali kena lari padang waktu pt pagi. Aku lari satu round pun tak habis, wira alpha boleh pulak lari dalam baris sambil nyanyi lagu macam nak pegi perang. Aku menyampah betul bila kena lari taktahu kenapa. Pastu waktu ada kena mengundi. Kononnya dorang nak bagi kita rasa pengalaman sebenarnya mengundi. Kenapa tah A jadi penjaga kotak undi kat kelas tempat aku mengundi pastu aku tak letak kad undi tu betul betul aku biar je dia tersekat dalam lubang pastu A ketuk dengan pembaris, amboi, protes nampak. Tapi lawak gila aku dengan Iffa, ktorang lah yang paling semangat tampal poster parti ktorang kat merata tempat sampai hampir gaduh dengan parti lain. Politik tak ingat hahahahaha mazaleeia pulak jadi macam media reporter bahagian berita lah yang kononnya temu ramah setiap parti (ada dua parti je), pastu kalau media macam interview parti lain lebih sikit, ktorang marah. ahahahaha lawak. 


Pastu kat plkn jugak aku biasakan diri minum air kosong yang panas di hari yang panas. Lepas kawad berjam jam tengah panas tu, dia just bagi kau air kosong panas je, saya redha. Tapi memang penat sebab aku yang jarang sakit ni pun (cewah) pernah rasa nak pengsan jap.

Waktu first time mak dengan ayah aku datang melawat, serius rasa macam lama sangat tak jumpa, first sekali nampak papa, papa tanya "camner duk sini? Ok tak? haha" waktu tu tetiba je, tetiba je, aku rasa aku ternangis sikit. lol farhana kau kenapa hahahah


muka tak jelas pun still aku kenal bahahaha. Waktu ni dorang nyanyi Kau Ilhamku.



Aku rindu. Banyak sangat kenangan. Dan ada la beberapa lagu yang aku takleh dengar sebab bawak balik semua memori ni. Waktu dalam kelas, cikgu suruh semua yang akan balik untuk pelepasan awal keluar ke depan, pastu yang akan stay tu nyanyikan lagu Kau Ilhamku. Waktu tu macam malu semacam sebab yang nak keluar pelepasan awal berdiri bertentang mata dengan yang akan stay. motipp





Kalau aku nak cerita semua sekali pasal plkn kat sini mungkin tak tidur la aku malam ni. Banyak. Tak tercerita aku. Biarlah ianya jadi memori terindah untuk aku. erk walaupun memori pahit pun banyak!

Kem PLKN Titian Bintangor, Rembau, Negeri Sembilan. Kumpulan 2, Siri 10/2013